CAMERA LUCIDA
A studio for drawing, painting and medium sized sculpture
2011 - 2014



cmrlcd.jpg When approaching it is possible to see through the building


cmrlcd.jpg The single pane glazing to the NW is approx. 5.20 by 2.80 m


cmrlcd.jpg Small bronze sculptures will be suspended from the steel frames to receive their natural patina


cmrlcd.jpg To the NE the building clad in weathering steel appears abstract


cmrlcd.jpg The original motive of a small factory - a box with a single shed roof - is perceivable


cmrlcd.jpg To the SW the building opens towards the neighbouring residential building


cmrlcd.jpg Entrance to the studio


cmrlcd.jpg The lower level is for painting and sculpture while the upper level is for drawing and small watercolours


cmrlcd.jpg A toilet and a sink are fitted into the staircase


cmrlcd.jpg Recent bronze sculptures suspended in front of the glass will serve as motive of artistic selfreflection


cmrlcd.jpg The studio receives a great amount of daylight through the tilted glazing facing SE


cmrlcd.jpg Concrete, steel and oak are raw and untreated - the screed is smoothed


cmrlcd.jpg


cmrlcd.jpg Exterior screens block direct sun if desired


cmrlcd.jpg The building frames the surrounding landscape


cmrlcd.jpg


cmrlcd.jpg View from the upper level


cmrlcd.jpg The workplace for drawing and small watercolours


cmrlcd.jpg The building overlooking part of the lower rhine valley


cmrlcd.jpg The corten steel will oxidize further in the coming years and blend in even more with its surroundings


All Photos by EDUARD HUEBER





cmrlcd.jpg Execution Planning Phase Plan


cmrlcd.jpg Execution Planning Phase Section








Project Description. This small studio for drawing, painting and sculpture acts as a visual device itself by bidirectionally framing its surroundings.
To the southeast a great amount of daylight enters through the tilted glazing. To block direct sun if desired and to enable the modulation of light and climatic conditions exterior screens are deployed. To the northwest a system of frames is installed which enable bronze sculptures to be suspended in front of the glass and in direct sight of the working artist. In that spot the bronze sculptures receive their natural patina while being staged as a motive of reflection and confrontation for the artist.
The building features two separate levels which serve different functions. The upper level is designed to be a workplace where most of the sketches and small water colours are done while on the lower level medium sized canvases and small sculptures will be produced.
The semi-industrial character of the project stems from the reference to the typology of the shed roof factory. Here this typology is being reduced to its simplest case - a single box with a single skylight.
The use of raw and untreated materials contributes to the character of a workshop. The facade panels are made from weathering steel while the interior surfaces consist in raw concrete, raw steel and untreated oak.
The final configuration of the project remains determined by site conditions as it is fitted into the plot boundaries while negotiating a desired minimal disturbance of the existing residential building, height restriction and the hillside situation with certain requirements of floor area and ceiling height.
On an underlying conceptual level the design is inspired by an ancient optical device - the camera lucida. On the one hand it is very literally a bright chamber - constructed to achieve good light conditions which can be modulated to desired levels. At the same time the studio itself acts as an optical framing device similar to the original function of the camera lucida as a drawing aid.