11 / 2014

CAMERA LUCIDA
A studio for drawing, painting and medium sized sculpture
more


cmrlcd.jpg When approaching it is possible to see through the building


cmrlcd.jpg The original motive of a small factory - a box with a single shed roof - is perceivable


cmrlcd.jpg To the SW the building opens towards the neighbouring residential building


cmrlcd.jpg The lower level is for painting and sculpture while the upper level is for drawing and small watercolours


cmrlcd.jpg The studio receives a great amount of daylight through the tilted glazing facing SE


Photos by EDUARD HUEBER





10 / 2014

JOHN STEINBECK. The three families have moved in.

john01_web.jpg East Elevation



john03_web.jpg North-East Elevation at night



john08_web.jpg Penthouse kitchen and dining space

All Photos by MARCEL HAGEN / Studio 22





07 / 2014

CAMERA LUCIDA. Construction works are almost completed aside from a few sanitary and electrical installations. The facade shows traces of the cutting process but will soon change its appearance as the steel plates oxidize further.

baustelle_camera_3_web.jpg





05 / 2014

JOHN STEINBECK. Project nearing completion. View from entrance door of flat #3 up the staircase to the living room.

baustelle_john_3_web.jpg





04 / 2014

EXPOSIT / EINS VIERZEHN. SANATORIUM is on display as part of the Alumni Exhibition Series at the Academy of Fine Arts Vienna.

140404_exposit_web.jpg





12 / 2013

CAMERA LUCIDA. Steel frames, pivoting windows and glazing have been installed.

baustelle_camera_2_web.jpg





07 / 2013

JOHN STEINBECK under Construction. The main structure consisting of prefabricated wood elements was put up within a week.

baustelle_john_1_web.jpg





09 / 2012

Set of laser engraves of ROOM PROJECT added.

roomproject_web.jpg





08 / 2012

Building permit for CAMERA LUCIDA granted. Start of construction scheduled for early 2013.

baustelle1_web.jpg





06 / 2012

RECOLLECTIONS updated.






03 / 2012

christiantonko.com

SpaceTime_Web.jpg








Project Description. This small studio for drawing, painting and sculpture acts as a visual device itself by bidirectionally framing its surroundings.
To the southeast a great amount of daylight enters through the tilted glazing. To block direct sun if desired and to enable the modulation of light and climatic conditions exterior screens are deployed. To the northwest a system of frames is installed which enable bronze sculptures to be suspended in front of the glass and in direct sight of the working artist. In that spot the bronze sculptures receive their natural patina while being staged as a motive of reflection and confrontation for the artist.
The building features two separate levels which serve different functions. The upper level is designed to be a workplace where most of the sketches and small water colours are done while on the lower level medium sized canvases and small sculptures will be produced.
The semi-industrial character of the project stems from the reference to the typology of the shed roof factory. Here this typology is being reduced to its simplest case - a single box with a single skylight.
The use of raw and untreated materials contributes to the character of a workshop. The facade panels are made from weathering steel while the interior surfaces consist in raw concrete, raw steel and untreated oak.
The final configuration of the project remains determined by site conditions as it is fitted into the plot boundaries while negotiating a desired minimal disturbance of the existing residential building, height restriction and the hillside situation with certain requirements of floor area and ceiling height.
On an underlying conceptual level the design is inspired by an ancient optical device - the camera lucida. On the one hand it is very literally a bright chamber - constructed to achieve good light conditions which can be modulated to desired levels. At the same time the studio itself acts as an optical framing device similar to the original function of the camera lucida as a drawing aid.